Zhuang Zi – Una vegada vaig somiar que era una papallona

Zhuang Zi – Una vegada vaig somiar que era una papallona

Una vegada vaig somiar que era una papallona que flotava d’aquí cap allà, en tots els sentits i per a tots els propòsits, una papallona. Només era conscient de la meva felicitat de papallona, sense saber que era jo. Aviat em vaig despertar i allà em vaig trobar, veritablement jo mateix. Ara no sé si llavors era un home que somiava que era una papallona, o si ara sóc una papallona somiant que sóc un home.

Zhuang Zi

Per llegir més espurnes de Zhuang Zi feu clic aquí.

Zhuang Zi (莊子 en xinès tradicional, 庄子 en xinès simplificatZhuāngzǐ en pinyinWade-GilesChuang Tzu o Chuang Tse, literalment «Mestre Zhuang») va ser un filòsof de l’antiga Xina que va viure al voltant del segle iv aC durant el període dels Regnes Combatents, que correspon al cim del pensament filosòfic xinès de les Cent Escoles de Pensament.

Se’l considera el segon daoista més important, per darrere de Laozi, i hereu del pensament d’aquest últim. També és considerat un precursor del que, amb el temps, s’anomenaria l’anarquisme. Sembla que va viure entre el 370 i el 301 aC. Zhuangzi era del poble de Meng (蒙城 Méng Chéng) a l’estat de Song (actual Shāngqiū 商邱, Henan). El seu nom de pila era 周 Zhōu. També se’l conegué com, 蒙吏, Oficial Méng, 蒙莊 Méng Zhuāng i 蒙叟 Ancià Méng.

Jean François criticà l’associació de Zhuangzi amb el daoisme perquè el daoisme no té un sol significat, sinó quatre o cinc.[1] A més, afirmà que Zhuangzi té idees totalment contràries a les de Laozi, com que Laozi afirma que la realitat té un origen mentre Zhuangzi diu que no en té.[2]

Segueix-nos: