Vandana Shiva – La vital importància de guardar llavors

Les llavors són la nostra mare. Guardar llavors és un acte polític.

Vandana Shiva

Per llegir més espurnes de Vandana Shiva feu clic aquí.

Vandana Shiva (Hindi: वंदना शिवा; 5 de novembre de 1952Dehra DunUttarakhandÍndia) és una activista climàtica índia. És també llicenciada en físicafilòsofaecologistaescriptora i és autora de més de 300 articles en les revistes científiques més prestigioses del món. Actualment viu a Nova Delhi.[1]

Durant la dècada dels anys setanta, va participar en el moviment Chipko, que va ser una mobilització noviolenta composta fonamentalment per dones que s’abraçaven als arbres per tal d’evitar la seua tala. És una de les líders de l’International Forum on Globalization, junt a Jerry ManderEdward GoldsmithRalph Nader o Jeremy Rifkin, i una figura destacada del moviment per la solidaritat global conegut amb el nom de moviment altermundista. És defensora del manteniment de moltes pràctiques tradicionals, com a formes de fer respectuoses amb l’entorn natural.

Shiva ha lluitat per introduir canvis en la pràctica i en els paradigmes de l’agricultura i l’alimentació. Ha fet contribucions acadèmiques molt valuoses, i també ha endegat campanyes de mobilització en camps tan diversos com els drets de propietat intel·lectual, labiodiversitat, la biotecnologia, la bioètica o l’enginyeria genètica. Ha ajudat les organitzacions de base del moviment ecologista a l’Àfrica,l’ÀsiaSud-amèricaIrlandaSuïssa i Àustria. El 1982 va fundar Research Foundation for Science, Technology and Ecology. El seu llibre Staying Alive va ajudar a redefinir les percepcions de les dones del Tercer món. Shiva també ha treballat d’assessora de diversos governs a l’Índia i per a altres països, així com per a organitzacions no governamentals, com ara International Forum on GlobalisationWomen’s Environment & Development Organization and Third World Network. També ha ajudat i participat en l’elaboració de diversos documentals, com ara The Corporation, protesta contra les grans empreses transnacionals, i Fed up!:Genetic Engineering, Industrial Agriculture and Sustainable Alternatives. Recentment ha participat en un documental, realitzat per la periodista independent francesaMarie-Monique Robin, que mostra els resultats desastres dels Organismes Genèticament ModificatsThe world according to Monsanto.

Segueix-nos:

About the author