Paul Valéry – La debilitat de la violència

La violència és sempre un acte de debilitat i generalment la operen els qui se senten perduts.

Paul Valéry

Ambroise-Paul-Toussaint-Jules Valéry (Seta, 30 d’octubre de 1871 – París, 20 de juliol de 1945) va ser un escriptor francès, principalment poeta, però també assagista.

Nota: La celebració del 12 d’octubre es va instaurar el 1940 per ordre del dictador Franco com a ‘dia de la raza’. La diada pretén celebrar el dia en que es va arribar a Amèrica i la suposada trobada entre dos mons, però realment aquesta celebració representa la massacre i sotmetiment dels pobles indígenes americans de mans de l’exèrcit espanyol, amb un impacte profundament negatiu en el devanir polític, social, econòmic i sobretot cultural d’aquests pobles americans. És per això que hi ha països a Amèrica que no celebren sinó commemoren aquest dia com a ‘Dia de la Resistencia Indígena’.

Aquesta és la veritat, com tantes altres, que des d’España sempre s’han esforçat en amagar i fins i tot mentir, però aquesta és la veritat que cal explicar a tothom, perquè com va dir Salvador Puig Antich, assassinat pel règim franquista el 1974, “Més alt que mai, a crits o en silenci, recordarem els vostres assassinats de gent, vides, pobles i naturalesa. De llavi en llavi, pas a pas, a poc a poc.”

Segueix-nos:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *