Musa Anter – La llengua i l’ocupació

Si la meva llengua fa trontollar els ciments del teu Estat, significa que has construït el teu Estat sobre la meva terra.

Musa Anter

(Nusaybin, 1920 – Diyarbakır, 20 de setembre de 1992), també conegut com a “Ape Musa” (en kurd Apê Musa, literalment «oncle Musa»), va ser un escriptor, dissident i activista kurd. Va ser un prominent escriptor, periodista i intel·lectual que fou assassinat per la JITEM turca el setembre de l’any 1992.

Va nàixer al poble d’Eskimağara (en kurd: Ziving), a la província de Mardin. Va acabar l’educació primària a la mateixa província i va estudiar la secundària i l’institut a Adana.

Mentre estudiava, passà a Siria les seves vacances d’estiu i allà va contactar amb intel·lectuals nacionalistes kurds.

Anter va ser disparat en un festival l’any 1992, en un incident en el que també va ser ferit greument Orhan Miroğlu. Algunes fonts turques indiquen que Abdülkadir Aygan, antic militant del PKK que es va rendir l’any 1985 i posteriorment va ser reclutat com a part del JITEM, va ser l’assassí de Musa Anter.

Altres fonts turques indiquen que l’assassí va ser el desertor del PKK, Murat Ipek que rebé ordres de l’assassí a sou contractat per l’estat turc, Mahmut Yıldırım (alias Yeşil), o el mateix Yesil.

Després de llargues investigacions, la JITEM va ser declarada culpable de l’assassinat, i l’estat turc va ser multat amb 28.500 euros per el Tribunal Europeu de Drets Humans l’any 2006.

Un jutjat de Diyarbakır va imputar quatre persones per l’assassinat, incloent-hi Mahmut Yıldırım (alias “Yeşil”) i Abdülkadir Aygan.

Segueix-nos:

About the author