Montserrat Roig – La cultura, opció política més revolucionària

Montserrat Roig – La cultura, opció política més revolucionària

La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini.

Montserrat Roig

Montserrat Roig

Per llegir més espurnes de Montserrat Roig feu clic aquí.

Montserrat Roig (Barcelona, 13 de juny de 1946 – 10 de novembre de 1991) fou una escriptora en català de novel·les, contes, reportatges i articles periodístics.

Va presentar i dirigir diversos programes de televisió, mitjà en el qual va excel·lir com a entrevistadora a escriptors de generacions precedents.

Llicenciada en filosofia i lletres, fou lectora de castellà a la Universitat de Bristol. Guanyà el premi Víctor Català amb Molta roba i poc sabó (1971), on, amb tècniques realistes i psicològiques, descriu la generació universitària nascuda a la postguerra, tema que és ampliat i contrapuntat històricament a la novel·la Ramona, adéu (1972).

El 1976 guanyà el premi Sant Jordi de novel·la amb El temps de les cireres (1977), a la qual seguiren L’hora violeta (1980), L’òpera quotidiana (1982) i La veu melodiosa (1987) i els relats El cant de la joventut (1989).

També fou autora de notables obres d’assaig històric, com la biografia Rafael Vidiella, l’aventura de la revolució (1976) i Els catalans als camps nazis (1977), premi Crítica Serra d’Or, sobre la dona, com ¿Tiempo de mujer? (1980) i Mujeres hacia un nuevo humanismo (1982), o d’altres obres com L’agulla daurada (1985), sobre una estada a la ciutat de Leningrad, Barcelona a vol d’ocell (1987), en col·laboració amb X. Miserachs, i L’autèntica història de Catalunya (1991), en col·laboració amb el dibuixant Cesc, i el recull de proses Digues que m’estimes encara que sigui mentida (1991).

En el camp del periodisme, col·laborà a Serra d’Or amb entrevistes que aplegà a Retrats paral·lels (1975 i 1976), a Destino , Tele-exprés i Triunfo , entre d’altres publicacions, i també a la televisió, on es destaquen les entrevistes amb el títol genèric de Personatges , algunes de les quals foren també publicades.

Les col·laboracions periodístiques dels darrers anys al diari Avui es publicaren pòstumament en el recull Un pensament de sal, un pessic de pebre (1992).

Des de L’espurna us animo a fer possible  LITERAL, la primera fira d’idees i llibres radicals que es farà a Barcelona. Serà una fira de llibres i idees on s’ajuntaran editorials, llibreries, autores i autors, lectores i lectors per compartir, discutir i sommiar, sobre el món en què vivim i com transformar-lo. Des de la cultura i el pensament crítics gaudirem de la millor literatura crítica compartint-la amb qui la crea. Per a poder fer possible un esdeveniment així de forma totalment autogestionada, us convido a participar al seu Verkami:

Captura de pantalla 2015-05-06 a les 09.44.18

Segueix-nos:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *