Maya Angelou – Com es mesura la vida? Amb intensitat, sempre

Maya Angelou – Com es mesura la vida? Amb intensitat, sempre

L’èxit és estimar la vida i atrevir-se a viure-la. La vida no es mesura pels moments en què respirem, sinó pels moments que ens deixen sense respiració.

Maya Angelou

Per llegir més espurnes de Maya Angelou feu clic aquí.

Maya Angelou (Saint LouisMissouri4 d’abril de 1928 – Winston-SalemCarolina del Nord28 de maig de 2014) va ser una poetanovel·listaactivista pels drets civils, actriu i cantant dels EUA.[1] Va ser professora de literatura i estudis americans a la Universitat Wake Forest, a Carolina del Nord.

Marguerite Ann Johnson va néixer el 4 d’abril de 1928 a Saint LouisMissouri i va créixer a Arkansas. La seva mare exercí de prostituta durant un temps, però més tard ho va deixar. Als vuit anys, Maya va ser violada pel llavors company de la seva mare i el seu agressor va ser colpejat fins a la mort. Aquests successos van constituir un acte traumàtic, que va provocar a Maya un mutisme patològic. Aquesta etapa de la seva vida és relatada en la seva novel·la autobiogràfica: I know why the Caged bird sings (‘Sé per què canta l’ocell engabiat’), publicada el 1970. Angelou hi relata la seva infantesa al costat d’una àvia puritana, la relació complicada amb la mare i el seu embaràs sent una adolescent soltera de 16 anys. En plena situació de mudesa, descobreix la vocació per la llengua. Roman muda durant cinc anys, fins que una professora aconsegueix que torni a parlar, després de convèncer-la que només podrà apreciar les lletres si és capaç de parlar novament.

De la seva primera novel·la, se’n van vendre més d’un milió d’exemplars arreu del món i va inspirar una versió cinematogràfica homònimaI know why the Caged bird sings,[2] que segueix la seva autobiografia. Hi descriu les dificultats d’una mare soltera, inestable en els llocs de treball i en les relacions amoroses.

El 1940, Angelou se’n va a viure amb la seva mare a San Francisco. A finals dels anys 50, com descriu en The heart of a woman (‘El cor d’una dona’), aconsegueix una carrera d’èxit com a cantant, ballarina, actriu, directora de revistes, activista dels drets civils, poeta i novel·lista. En gairebé totes les seves obres, denuncia el racisme i exalta el valor, la perseverança, la supervivència i la pròpia estimació. Va rebre nombrosos premis i títols honorífics. El 1993, va llegir el seu poema On the Pulse of Morning en la presa de possessió del president Bill Clinton.

Als anys 1960, Angelou va mantenir un romanç amb el llibertador sud-africà Vusumzi Make, amb qui va viure a Egipte, i publicà la revista setmanal The Arab ObserverMartin Luther King la convidà a participar formant la Southern Christian Leadership Conference (Conferència Meridional del Lideratge Cristià).

B. B. KingBen Harper, i Quincy Jones, entre d’altres, han musicat textos seus.

La van postular per als premis Grammy en la categoria de llibres gravats, al Premi Tony pel seu treball en Broadway Look away i a un Emmy per la minisèrie Arrels. Fou autora del guió i la música del film Geòrgia, Geòrgia.

Al matí del 28 de maig de 2014 a Winston-SalemCarolina del Nord, la seva cuidadora va trobar morta Angelou. Feia poc que havia anunciat que no es trobava bé i havia cancel·lat diverses de les seves aparicions públiques.

Segueix-nos: