Mentre no aprenguem a fuetejar la foscor, no sabrem escriure amb claredat.
Joseba Sarrionandia Uribelarrea, conegut amb el sobrenom de «Sarri», (Iurreta, 13 d’abril de 1958) és un escriptor, traductor i filòleg basc, considerat un dels escriptors contemporanis més coneguts en llengua basca.
Va estudiar i es va llicenciar en Filologia basca a la Universitat de Deusto i va ser professor de fonètica a la UNED. Va publicar els seus primers articles a revistes basques com ara Pott, Zeruko Argia, Anaitasuna, Jakin, Oh Euzkadi, Ibaizabal i als diaris Egin i Egunkaria. També ha sigut traductor de diverses obres literàries al basc, com ara les de T.S. Eliot. El poemari Izuen Gordelekuen Barrena (Dins l’amagatall de les pors) va ser el primer llibre seu a ser publicat.
L’any 1980 va ser condemnat a 22 anys de presó per formar part de l’organització ETA. Cinc anys després es va fugar juntament amb un altre membre de l’organització, Iñaki Pikabea, de la presó de Martutene amagat dins d’un altaveu després d’un concert del cantant Imanol Larzabal.[n. 1] Aquesta fuga espectacular va inspirar la cançó «Sarri, Sarri» del grup basc Kortatu.[3] Des d’aleshores es trobava en parador desconegut tot i que seguia publicant llibres. L’any 2001 va rebre el Premi de la Crítica de narrativa en basc, atorgat per l’Asociación Española de Críticos Literarios. I també el Premi Euskadi de Literatura de l’any 2011 pel seu treball Moroak gara behelaino artean? (Som com moros dins la boira?).
A finals de novembre de 2016 (trenta-un anys després de la fugida de la presó de Martutene) reapareixeria concedint una entrevista des de l’Havana al diari Gara
Segueix-nos: