Jane Goodall – Actuar, ajudar, preocupar-se… Per salvar-ho

Jane Goodall – Actuar, ajudar, preocupar-se… Per salvar-ho

Només si ho entenem, ens importa. Només si ens importa, ajudarem. Només si ajudem, podrem salvar-ho.

Jane Goodall

Per llegir més espurnes de Jane Goodall feu clic aquí.

Dame Valerie Jane Goodall PhDDBE, nascuda Valerie Jane Morris-Goodall (LondresAnglaterra3 d’abril de 1934) és una primatòlogaetòlogaantropòlogaactivista mediambiental[1] i missatgera de la pau de l’ONU anglesa,[2] considerada la major experta en ximpanzés, pels seu estudis durant 55 anys sobre les interaccions socials i familiars dels ximpanzés salvatges al Parc Nacional de Gombe Stream a Tanzània.[3][4] És la fundadora de l’Institut Jane Goodall i el programa Roots & Shoots, i pertany al comitè del Projecte dels Drets No Humans des de la seva fundació el 1996.[5]

Va néixer el 3 d’abril de 1934 a la ciutat de Londres. Interessada en els animals des de la seva joventut, s’hi refermà quan acompanyà l’antropòleg Louis Leakey com a secretària el 1957 en un viatge a Kenya. El juliol de 1960 inicià la seva associació amb Leakey en l’estudi dels ximpanzés al Parc Nacional de Gombe Stream de Tanzània. Sense abandonar l’estudi dels ximpanzés a Kenya, Goodall retornà al Regne Unit per aconseguir el doctorat en etologia per la Universitat de Cambridge el 1964.

Els seus estudis sobre aquests primats és de caràcter científic, amb una clara intenció educativa centrada en la conservació i protecció de la vida salvatge així com a mostrar les arrels del comportament i la cultura humana a un ampli públic.

Gràcies a la seva tenacitat aconseguí que el govern de Tanzània modifiqués l’estatus de la Reserva de Caça de Gombe Stream i el convertís en un Parc Nacional, on els ximpanzés són estudiats en grup, cosa que permet observar la seva socialització entre ells de manera natural.

El 1977 creà als Estats Units el Jane Goodall Institute for Wildlife Research, Education and Conservation, dedicat a la recerca, educació i conservació dels ximpanzés de l’Àfrica i d’arreu del món. Aquest Institut té projectes d’estudi i conservació a Tanzània, RDC, Sud-àfrica i Senegal[6] (per l’Institut Jane Goodall de l’estat espanyol) i Congo, creant una sèrie de santuaris on els ximpanzés orfes, confiscats als caçadors furtius i als comerciants il·legals, són cuidats i protegits. La seu de l’Institut Jane Goodall de l’estat espanyol és a Barcelona (Catalunya).

L’abril de 2002 fou nomenada missatgera de les Nacions Unides per la Pau pel Secretari General de les Nacions Unides Kofi Annan.

El 2003 fou guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica pels seus estudis sobre els ximpanzés en llibertat i per la seva ferma defensa de conciliar el desenvolupament humà amb la protecció de la vida salvatge a l’Àfrica.

El 2015 va guanyar el Premi Internacional Catalunya.[1]

Segueix-nos: