#CulturaOBarbàrie: Pensar sense baranes, amb Hannah Arendt

#CulturaOBarbàrie: Pensar sense baranes, amb Hannah Arendt

(Publicat originalment a La Directa, 7 de gener de 2020, edició en paper número 491)

Sota el jou del capitalisme i l’allargada ombra del feixisme, entre una dreta populista i cada vegada més ferotge i una esquerra desorientada, podem afirmar que Europa viu, avui, una crisi política. Repensar la política esdevé, doncs, una emergència social.

És en aquest tèrbol interrogant que ens apareixen com imprescindibles reflexions com les de Hannah Arendt sobre la necessitat de repensar el sentit, l’especificitat i la dignitat de la política, així com l’anàlisi dels règims totalitaris i la banalitat del mal. La seva obra és un experiment continuat i inacabat de pensament, tot un món per explorar i gaudir. I per endinsar-nos-hi res millor que una brúixola, i aquesta és precisament la tasca que ha fet Fina Birulés al llibre Hannah Arendt: Llibertat política i totalitarisme, editat per Gedisa. Una peça clau per endinsar-nos a pensar l’acció política a dintre de l’articulació de la vita activa que ens proposava l’autora judeo-alemanya, tot resseguint les seves reflexions amb una òptica contemporània. Una obra excel·lent que ens convida i interpel·la al repte més arendtià de tots: “pensar sense baranes”.

David Palau

@davidpalau_

Si sou una editorial, llibreria, companyia de teatre, museu, revista cultural… I us agradaria que escrigui una peça de #CulturaOBarbàrie, escriviu-me a dpalauza@gmail.com

Segueix-nos: