#CulturaOBarbàrie: Els elements comuns de la història

#CulturaOBarbàrie: Els elements comuns de la història

“No passarà res, no s’atreviran” és una de les lloses que encapçala el diccionari maleït de la humanitat, un dels pals de paller de les tiranies del segle XX que, com una taca d’oli, han ocupat el vell continent sota la passiva mirada d’un gruix massa majoritari de la societat; aquella societat que, per comoditat, por, ignorància, o una barreja de totes, ha mirat de reüll, impassible, la destrucció del món: l’ètica feta pols.

L’obra ‘Sobre la tirania’, de Carles Grau i basada en el llibre homònim On tyranny de Timothy Snyder, s’encarrega molt bé de repassar tan important lliçó de la història. I mai millor dit, l’obra transcendeix en un ambient pedagògic, com una classe magistral, amb un professor (impecable actuació d’Òscar Intente), uns quants papers i un projector que s’encarreguen de fer un repàs cronològic del que han suposat aquestes tiranies.

Des de la importància dels símbols fins al poder dels governants, passant per la politització de la vida o exemples com els que van deixar per la posteritat Rosa Parks, Gandhi, Churchill, Chomsky o la sempre adient per citar a tothora Hannah Arendt; un repàs històric, però, que mira indefectiblement cap al futur i que, amb tot, pretén deixar-nos lliçons per afrontar un present que massa desapercebudament ens porta memòries del passat: descobrirem com “estat d’alarma”, “terrorisme” o “estat d’excepció” no són, precisament, ni invents moderns ni mots innocents.

L’obra es representarà fins al proper 25 d’octubre a l’Escenari Joan Brossa de Barcelona, i ens porta una excel·lent oportunitat per aplicar el binomi aprendre-actuar. Perquè, com va respondre el director de l’obra en ser preguntat sobre el motiu de la peça, “la història no es repeteix, però té elements comuns”.

David Palau

@davidpalau_

Si sou una editorial, llibreria, companyia de teatre, museu, revista cultural… I us agradaria que escrigui una peça de #CulturaOBarbàrie, escriviu-me a dpalauza@gmail.com

Segueix-nos: