(Publicat originalment a El Setembre, 1 d’octubre de 2020)
«Qui som?», «D’on venim?» i «Cap a on anem?» són tres de les preguntes que des de sempre han protagonitzat els plantejaments filosòfics. Però fer filosofia va molt més enllà i, o està a l’abast de tothom, o ens haurem equivocat de plantejament tots plegats. O com ho escriu el propi autor del llibre, Josep-Maria Terricabras, «pensar és una gran cosa i no cal pensar sempre en grans coses».
Es tracta de l’obra Allò que som, amb una curada edició d’Edicions 1984, i és la darrera publicació del prolífic filòsof i escriptor maresmenc. En aquest llibre trobarem un recull de petits assajos de diverses i diferents temàtiques, tots seguint aquesta idea d’obrir de bat a bat les portes del món filosòfic i empènyer qui ho llegeixi a una visió inconformista del món.
Amb un llenguatge tan curat com comprensible i entenedor; amb un estil tan pedagògic com original, fent palesa tothora la brillant trajectòria com a professor de l’autor, es tracta d’una obra on es plantegen petites i grans qüestions, tan reals i quotidianes com poden ser els nostres pensaments del dia a dia. Del nostre llenguatge a les migracions, de la felicitat a la Unió Europea (de la que l’autor n’ha estat parlamentari i coneix prou bé), del dret dels animals a la postveritat.
Aquest és un llibre escrit per algú que «mira la realitat i qüestiona les veritats proposades», i justament la grandesa d’aquesta obra és que pretén despertar (o acompanyar) en qui la llegeixi el fet de, precisament, qüestionar les veritats proposades. I la gràcia de tot plegat és que, gairebé sense adonar-nos, ens acaba empenyent a fer filosofia en la nostra quotidianitat: per ajudar-nos a pensar Allò que som i volem ser.