Com remuntar una crisi de parella durant l’estiu?

Diversos experts asseguren que el mes de setembre és quan més separacions de parella hi ha 

Vivim en una societat on impera la immediatesa, on duem estils de vida diferents i on se’ns obren noves possibilitats. La creença culturalment determinada que una parella ha de durar tota la vida està actualment en entredit, ja que es qüestiona tot allò que abans consideràvem com una veritat absoluta.

A banda dels aspectes socials i culturals existeixen causes individuals, com determinats factors psicològics que poden influir en l’estabilitat de les relacions de parella, que poden ser diversos. En l’àmbit cognitiu els membres de la parella poden experimentar un trencament de les expectatives sobre la pròpia relació, canvis en les atribucions sobre la parella o un desajust entre la realitat de la relació i els ideals de funcionament d’aquesta. També hi poden haver factors conductuals com la manca de reforçadors obtinguts en la relació deguda a patrons d’intercanvi de conductes desiguals o la incapacitat de la parella per arribar a solucions o per realitzar acords. Tots aquests factors poden adobar el camp de la ruptura.

Per afrontar aquestes situacions, moltes parelles assisteixen a un professional que els ofereixi eines per solucionar allò que amb el temps ha deixat de funcionar. Aquesta és una de les tasques que realitza l’equip de Squema, un Centre de Psicologia de referència a la ciutat de Girona que està especialitzat en psicologia d’adults, teràpia infanto-juvenil i teràpia de parella mitjançant un enfocament cognitiu-conductual basat en l’evidència científica.

El centre Squema de psicologia s’ajusta a les necessitats d’aquelles persones que requereixen suport i els hi proporciona teràpia psicològica presencial a la pròpia consulta. També realitzen tractament psicològic a domicili i psicoteràpia en línia mitjançant vídeo-trucada. Les diferents possibilitats de tractament permeten un ajust que s’adequa a les diferents demandes i a les necessitats dels pacients.

 

La crisi de parella es manifesta especialment en els mesos de més calor, segons alguns professionals de la psicologia

Quina relació guarda l’estiu amb la crisi de parella?, els mesos més calorosos de l’any són quan les persones tenim més ganes d’interactuar, de socialitzar i de fer activitats que normalment no realitzem la resta de l’any. També és un període on s’incrementa el temps que passem junts i realitzem més activitats d’oci compartides. Malgrat que és positiu compartir més temps amb la parella, també pot suposar una font de nous conflictes, especialment quan existeixen problemes previs en la relació. Aquests factors poden arribar a desencadenar una crisi que ens pot portar a prendre la decisió d’acudir a teràpia de parella. 

Les causes per les quals una parella pot entrar en crisi són diverses. Entre les més freqüents es troben el desamor, la infidelitat, l’arribada d’un fill, l’educació dels fills, els conflictes familiars, els problemes econòmics, la insatisfacció sexual o la monotonia. Per superar una situació d’aquestes característiques s’ha de tenir en compte que les desavinences formen part de la convivència entre dues persones, i que com a tal requereixen atenció i esforç per part dels dos membres de la parella perquè la relació surti reforçada.

Les crisis de parella també es poden manifestar quan ja tenim fills i filles. A més, les situacions i els conflictes mal gestionats dins l’esfera familiar poden comportar conseqüències negatives en la  salut emocional dels nostres fills. I és que a vegades els adults, quan estan immersos en situacions complicades, poden no ser conscients de l’impacte que pot generar la situació en els més petits. Per aquest motiu, en casos de separació o crisi de parella, acudir a un psicòleg infantil és la millor opció per preservar el benestar i la salut emocionals dels nostres fills.

 

Consells per tenir una bona cura de la relació de parella

És important tenir en compte que les relacions s’han de cuidar dia rere dia i més tenint en compte que cada un dels membres evoluciona de manera diferent amb el pas dels anys. És fonamental una comunicació sincera i fluida i assegurar-nos que els dos membres de la parella tenen un projecte de vida en comú, procurar arribar a acords per fomentar la reciprocitat i per obtenir reforçants en el si de la relació, així com trobar espais o aficions en comú.

També és important saber perdonar, escoltar-nos i empatitzar amb l’altre, ja que el respecte i l’interès sincer cap a l’altra persona és fonamental perquè la relació de parella sigui satisfactòria per ambdues parts.

(Espai de publicitat)

Segueix-nos:

About the author

Related