Clara Zetkin – L’atractiu pels capitalistes del treball de la dona

Clara Zetkin – L’atractiu pels capitalistes del treball de la dona

El que va fer el treball de la dona especialment atractiu pels capitalistes no només era el seu preu més baix, sinó també la major submissió de la dona.

Clara Zetkin

Clara Zetkin, amb nom de soltera Clara Eissner (Wiederau, Saxònia5 de juliol de 1857Moscou20 de juny de 1933), fou una política socialista alemanya molt influent i lluitadora pels drets de les dones.

Destacà en l’organització del Sindicat d’Enquadernadors de Stuttgart i en el Sindicat de Sastres i Modistes.

Estudià a Leipzig; el 1892 fundà el diari Gleichheit («Igualtat») i des del 1895 fou membre de l’Executiva Nacional del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), on s’arrenglerà amb l’esquerra front la dreta d’Eduard Bernstein i el centrisme de Karl Kautsky.

El 1914, fou l’única responsable de l’SPD que se solidaritzà amb la crida internacionalista de Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg, i fou empresonada per oposar-se a la Primera Guerra mundial.

Com a secretària de l’Oficina Internacional de les Dones Socialistes, el març del 1915 organitzà la conferència de Dones Socialistes.

Defensà el sufragi femení universal front les propostes d’un sufragi masculí universal combinat amb un sufragi femení censatari.

Amiga de Vladímir Ilitx Uliànov, Lenin, i vinculada al moviment de la Lliga Espartaquista, participà en la fundació del Partit Comunista d’Alemanya (KPD).

El 1920 fou elegida delegada al Reichstag. Membre del Comitè Executiu de la Internacional Comunista des del 1921, a partir del 1924 residí a Rússia de manera permanent.

Segueix-nos: