Betty Friedan – L’avortament, un dret, un valor essencial

Betty Friedan – L’avortament, un dret, un valor essencial

L’avortament no és un valor en si, és el dret d’escollir, que és un valor essencial.

Betty Friedan

Per llegir més espurnes de Betty Friedan feu clic aquí.

Betty Friedan, nascuda Betty Naomi Goldstein (PeoriaIllinois1921Washington DC2006), fou una escriptora americana, coneguda per ser l’autora de Mística de la feminitat, obra de referència del moviment feminista i una destacada activista en la lluita per la igualtat de gèneres.

El 1952, quan estava esperant el seu segon fill, Betty va ser acomiadada del lloc de treball. Es va dedicar, a partir d’aleshores, a tenir cura de la família, mentre feia alguns treballs com a periodista freelance. Gràcies a un encàrrec del Smith College, va fer un qüestionari a les seves antigues companyes d’estudi i va descobrir que compartia amb la majoria de dones la insatisfacció per la vida que portava.

Va fer un article sobre el tema que cap mitjà li va voler publicar i aleshores va decidir fer-ne un llibre. Va realitzar més qüestionaris, va consultar experts i va trigar cinc anys a redactar el llibre.

Mística de la feminitat es va publicar el 1963. Analitzava el paper de les dones de classe mitjana convertides en mestresses de casa sense recursos propis. Defensava que la mística femenina és una manera d’enganyar les dones i que les dones han de buscar objectius propis independentment dels marits i els fills, sense sentir-se culpables.

El llibre va ser premiat amb el premi Pulitzer l’any 1964 i es va convertir en un autèntic best-seller i un referent per al moviment feminista.[2][3]

El 1966 va fundar la National Organization for Women (NOW), una organització on es van integrar diversos col·lectius feministes.

El 1969, va fundar el National Association for the Repeal of Abortion Laws, més tard conegut com a Naral Pro-Choice America. També va participar en la creació del National Women Political Caucus (NWPC), el 1971.

La seva tasca va ser criticada per les seves reticències a donar suport a les reivindicacions de les minories ètniques i de les lesbianes, que no va incloure en el moviment feminista fins al 1978.[4]

Betty Friedan va col·laborar amb nombrosos articles en diversos mitjans de comunicació.

El 1981, va escriure The second stage, obra en la qual defensa una col·laboració més gran entre homes i dones, cosa que li va comportar crítiques per part de sectors feministes.

Altres llibres destacats d’aquesta autora són: The fountain of age i Life so far. Va morir, a Washington DC, el 4 de febrer de 2006, dia en què complia 85 anys.[1]

Algunes de les seves obres van ser censurades a l’estat espanyol durant el franquisme.[5]

Segueix-nos: