Audre Lorde – L’educació de les dones i les preocupacions de l’amo

A les dones d’avui dia encara se’ns demana que ens esforcem en salvar l’abisme de la ignorància masculina i eduquem els homes perquè aprenguin a reconèixer la nostra existència i les nostres necessitats. Tots els opressors s’han valgut sempre d’aquesta arma bàsica: mantenir ocupats els oprimits amb les preocupacions de l’amo.

Audre Lorde

(Harlem, 18 de febrer de 1934 – Saint Croix, 17 de novembre de 1992) va ser una escriptora afroamericana, feminista, lesbiana i activista pels drets civils.

Com a poeta és especialment coneguda pel domini tècnic i l’expressió emocional amb què expressa ira i indignació per les injustícies civils i socials que va observar al llarg de la seva vida. Els seus poemes i prosa van tractar en gran mesura temes relacionats amb els drets civils, el feminisme i l’exploració de la identitat femenina negra.

La seva obra més coneguda és La germana, l’estrangera, un llibre d’assaig que conté diversos dels seus texts més influents de les lluites contra el racisme, el masclisme i l’opressió heretonormativa com són “no hi ha jerarquies en l’opressió” i “Les eines de l’amo no destruiran la casa de l’amo”.

Després de passar per l’experiència del càncer de mama i reflexionar sobre les discriminacions sofertes per les dones, que se superposen a les de raça i d’orientació sexual i que se sumen a la malaltia, va publicar el 1981 Els diaris del càncer, un text dirigit tant als que n’han viscut o en viuen l’experiència, coma qui acompanya d’altres en el procés.

Segueix-nos:

About the author

Related