Lluís Maria Xirinacs – La virtut de desobeir

Contra el vici de manar malament, hi ha la virtut de desobeir.

Lluís Maria Xirinacs

(Barcelona, 1932 – Ogassa, Ripollès, 2007) fou un polític pacifista, doctor en filosofia, sacerdot i autor català. Candidat a premi Nobel de la Pau l’any 1975, va destacar per la defensa dels drets humans i la llibertat dels Països Catalans, emprant la no violència, la vaga de fam i la plantada diària, tant la de 1975 davant de la Model per l’amnistia dels presos com la de 2000 a Plaça Sant Jaume per la independència. Va ser empresonat durant la dictadura i també el 2005, als seus 74 anys, a causa d’un discurs al Fossar de les Moreres.

Llegit a: Article “10 exemples de desobediència civil pacífica de cara al 9-N“, al portal Crític sobre periodisme d’investigació. Per accedir al portal feu clic aquí.

Text sencer: La desobediència és el feedback retroactiu que complementa l’acció de l’obediència. Contra el vici de manar malament, hi ha la virtut de desobeir. Gandhi inventa això a nivell social, fa uns moviments a l’Índia de desobediència civil que compensen l’actuació de l’autoritat i la legislació. Dóna al poble una eina per poder actuar amb eficàcia.

Segueix-nos:

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION