Emma Goldman – El dret de la dona d’estimar i ser estimada

L’exigència de drets iguals en tots els aspectes de la vida professional és molt justa, però, després de tot, el dret més important és el d’estimar i ser estimada. Perquè la dona arribi a la seva veritable emancipació ha de deixar de banda les ridícules nocions de que ser estimada, estar compromesa i ser mare és sinònim d’estar esclavitzada o subordinada.

Emma Goldman

Per llegir més espurnes de Emma Goldman feu clic aquí.

Emma_Goldman_seated(Kaunas, Imperi Rus, 27 de juny de 1869 – Toronto, Canadà, 14 de maig de 1940) fou una anarquistaconeguda pel seu activisme, escrits i discursos.

Va jugar un paper fonamental en el desenvolupament de la filosofiaanarquista de la primera meitat del segle XX a Amèrica del Nord i Europa i introduí idees feministes en el pensament anarquista.

D’origen lituà, el 1885 va emigrar a Nova York (Estats Units), on va conèixer i es va convertir en part del creixent moviment anarquista després la revolta de Haymarket.

A Nova York Goldman esdevé una assagista de renom i escriptora de filosofia anarquista i anti-capitalista i redacta articles sobre l’emancipació de la dona, problemes socials i lluita sindical.

Ella i el també escriptor anarquista Alexander Berkman, el seu amant i company de tota la vida, van planejar l’assassinat de Henry Clay Frick com un acte de propaganda pel fet.

Encara que Frick va sobreviure a l’atac, Berkman va ser condemnat a vint anys de presó. Goldman va ser arrestada diverses vegades per “encoratjar motins” i per la distribució il·legal d’informació sobre l’anticoncepció.

El 1906, Goldman va fundar el diari anarquista “Mother Earth” (Mare Terra).

Segueix-nos:

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION